sobota, 2 listopada 2013

Rozgrzewająca odchudzająca zupa z dyni - dieta dyniowa


Za nami Halloween, więc dzisiaj skupimy się na odchudzających właściwościach dyni.

Dlaczego dynia? Ma wiele zalet: ma dużo błonnika, witamin jest syta - a zupa z dyni jest bardzo smaczna. Warto więc poświęcić trochę czasu na ugotowanie zupy z dyni, po to, aby jeść i chudnąć!
Zupa z dyni ma właściwości rozgrzewające, bardzo pożądane w chłodne, jesienne dni.





100 gram zupy dyniowej zawiera w przybliżeniu:
- 35 kcal energii
-1 g białka
-1 g tłuszczu
- 6 g węglowodanów

Przepis na zupę dyniową:

Składniki:
800 g dyni (bez skóry i pestek)
1/2 średniej wielkości marchewki (30g)
1 szklanka bulionu warzywnego (250g)
1 szklanka mleka 2% tłuszczu
1/2 dużej cebuli (60g)
1 średniej wielkości ząbek czosnku (3g)
łyżka oleju (12g)
2 goździki
kawałek imbiru (20g)
pół łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry (5g)
szczypta cunamonu
szczypta chili
sok z 1/2 limonki (50g)
sól, pieprz czarny i odrobina cukru do smaku
kolendra

Przygotowanie:

1. Dynię i marchew pokrojoną w kostkę wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem oraz bulionem.
2. Dodajemy goździki, zmiażdżoną kolendrę, cynamon oraz starty imbir.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulkę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy do zupy.
4. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
5. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz sokiem z limonki.
6. Podajemy z posiekaną kolendrą.

Smacznego chudnięcia!

Zupa najlepiej smakuje, jak po ugotowaniu odstawimy ją jeszcze na parę godzin, aby dać czas na to, aby smaki w zupie się ze sobą połączyły.


1 komentarz:

  1. Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
    Ogólnie fajna strona :) Pozdrawiam

    odchudzanie dieta

    OdpowiedzUsuń